S2HO Nieuws

BPS: index op bedrijven, personen en schepen

lastig zoeken, maar wel mogelijkheden

Het Kadaster hield niet alleen de kaarten per brandmerk bij, maar maakte ook kruisreferenties naar bedrijven, personen en scheepsnamen (BPS). Die kaarten zijn nog niet eenvoudig te doorzoeken, maar er is wel een mogelijkheid om te zoeken, zij het dat het een tijdrovende klus is.

Meer informatie en handleiding vind je hier.

(november 2023)

Aanpassing KID

De zoekfunctie van de Kadaster Informatie Database is aangepast. Zoeken in KID geeft gegevens van het Kadaster voor een of meerdere brandmerken die voldoen aan de zoekcriteria. Het resultaat van de zoekactie is nu uitgebreid met een koppeling naar de gegevens van de Scheepsmetingsdienst. Van het gevonden brandmerk kun je direct naar een of meerdere scheepsmetingen waar het brandmerk in voorkomt. Zie de Handleiding KID. (augustus 2023)

LSD versie 22 on line

Het is weer zo ver: een nieuwe versie, nummer 22, van de database met scheepsmetingen LSD staat on line met dank aan Jan Sepp.

De database LSD (Liggers ScheepsmetingsDienst) bevat de scheepsmetingen van binnenvaartschepen gemeten tussen 1898 en 1989. Daaraan gekoppeld de Kadastergegevens van 1926 tot begin jaren negentig van de vorige eeuw.

Er staat een Handleiding LSD op deze website onder Generieke gegevens. Daar staat ook een handleiding voor de Kadastergegevens. (1/2/2023)

Kanaal door Voorne

Dit kanaal vormde de verbinding van Rotterdam naar zee voor de Nieuwe Waterweg werd gegraven. Ook in het Kanaal door Voorne hield de sluiswachter de passerende schepen bij. Een deel van de registers van 1900 t0t 1950 is gedigitaliseerd en beschikbaar op deze website. Verschillende interessante evaluaties zijn mogelijk met deze gegevens. (24/6/2022)

Hezenbergerschutsluis Apeldoorns Kanaal

De gegevens van de passerende schepen bij deze sluis zijn nu digitaal beschikbaar van 1940 t/m 1951 bij de Generieke gegevens dankzij Rick Scholten en Klaas de Haan. Klik HIER. (3/4/2022)

Patentregister en scheepshistorisch onderzoek

Begin 2021 mailde Cathy Dykema-Bouma in Holland, Michigan (USA). Zij stamt, net als haar man, af van Friese emigranten. Een van haar  voorouders is schipper Baars uit Hindeloopen, wiens schip in 1823 te koop wordt aangeboden. Hoe kun je de geschiedenis van schip en schippers uit die tijd uitzoeken? Daarvoor moet je in de Patent registers van die tijd duiken. Hier vind je het uitgebreide verhaal (PDF 7 Mb). De korte versie staat in Bokkepoot 246, maart 2022, uitgave van de LVBHB.

KID: database met Kadastergegevens

Vanaf  januari 2021 is het mogelijk de gegevens van een brandmerk te bekijken via het zoekprogramma KID (Kadaster Informatie Database). Zie ook de Handleiding KID. Toch via LSD ? Er staat ook een Handleiding LSD op deze website.

Om de interpretatie van de Kadaster gegevens te ondersteunen staat bij Generieke gegevens/Documentatie een uitleg: Kadaster info verklaard

Also available an English version of the explanation or look for it at the DBA website (members only).

(januari 2021)